İNEGÖL'DE 3 CAMİ İTİKÂFA HAZIR OLACAK

İNEGÖL

Ramazan ayına mahsus itikâf ibadetine yerine getirmek isteyen İnegöllü Müslümanlara yönelik olarak Bursa Müftülüğü tarafından İnegöl'de 3 cami belirlendi.

Ramazan ayına mahsus itikâf ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar için Bursa Müftülüğü 17 ilçede 56 camide gece gündüz kalma imkânı sunuluyor. Bu ilçelerden bir tanesi olan İnegöl’de Alanyurt Cami, Göçmenler Cami ve Hacı Hafız Cami, Ramazan boyunca itikâf ibadetine açık olacak.

 

İTİKÂF NEDİR?

Ramazan ayında özellikle son on gününde, gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, itikaf denir. Ramazan-ı Şerif’te itikâf, müekked sünnettir. Ancak itikâf, sünnet-i kifaye olduğu için bir mahallede birkaç kişi itikâfa girerse, diğerlerinin bu sünneti yapması gerekmez. İmkânı olanlar itikâfa girmeli. İtikâf eden, camide yer, içer ve yatar. Abdest için dışarı çıkabilir. İtikaf, oruç, namaz gibi adak olunur. ‘Hastam iyi olursa, Allah rızası için, şu kadar gün itikâfa gireceğim’ demek adak olur. ‘Hastam iyi olursa, itikâfa gireceğim’ denmez. İtikâf gibi başlı başına ibadet olan bir şeyi nezredenin, bunu yerine getirmesi gerekir. Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescit olarak kullandığı bir oda varsa, o odada itikâfa girebilir. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.

 

İTİKÂFTA ORUÇ ŞARTTIR

Ramazanın son on gününde olanı sünnet-i kifayedir. Bir gün veya birkaç saat gibi az itikâf da yapılabilir. İtikâfa girenin oruçlu olması şarttır. Sadece Şafii`de oruçlu olma şartı yoktur. Diğer üç mezhepte oruçlu olmak şarttır. İmkânı olan kadınların evde itikâfa girmesi, unutulmuş bu sünneti ihya etmesi ve sünneti ihya etme sevabına kavuşmaları çok iyi olur.



  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00